marți, 9 septembrie 2008

Experimentul LHC - sfarsitul lumii ?

Experimentul LHC (Large Hadron Collider) se dovedeste a fi un proiect care poate aduce desoperiri uriase omenirii dar in acelasi timp sa aduca deservicii ireparabile.
Experimentul LHC doreste sa descopere informatii despre formarea Universului, simuland o explozie de tipul Big Bang. Testul va debuta maine la ora 10.oo, pentru unii debutul experimentului vietii, pentru altii sfarsitul lumii.
La acest gigantic proiect, intins pe distanta de 27 de km - aflat la 100 de metri sub orasul Geneva, aproape de granita cu Franta - au lucrat peste 10.000 de savanti din peste 70 de tari de mai bine de 10 ani. Romania conclucreaza cu un numar de 30 de cercetatori care se afla in camera de comanda a detectorului Atlas. Aici, alaturi de alti 1500 de cercetatori, prelucreaza imensitatea de informatii disponibile experimentului.
Amenintarile cu moartea si alte moduri in care se doreste oprirea experimentului sunt sortite esecului conform
purtatorului de cuvant al CERN, James Gilles.

Update: 10 septembrie, dupa debutul experimentului.

Cel mai mare accelerator de particule din lume a fost pus în funcţiune astăzi, în apropiere de Geneva, cu misiunea de a descifra secretele materiei şi ale Universului, iar cercetătorii au anunţat că obiectivul lor principal pentru această primă zi a experimentului a fost atins.

Asadar mai traim, inca nu a fost sfarsitul lumii. Dar acesta a fost doar inceputul experimentului ...

Niciun comentariu: